ÁCS MUNKÁK

ÁCS SZERKEZETEK

Ácsszerkezeteknek nevezzük a fából készült építőipari kivitelezéseknél alkalmazott segédszerkezeteket és tartószerkezeteket. Tulajdonságainak köszönhetően az egyik legkedveltebb építőanyag a történelemben mindig is a fa volt. Könnyen megmunkálható, arányaiban kis tömegű, bárhol elérhető, beszerezhető. Felülete természetes hatást ad a szerkezetnek (végleges beépítés esetén), ugyanakkor kellő merevséget is biztosít. Egyszerű, ugyanakkor előnyös tulajdonságai miatt az építőiparban a ma napig is nélkülözhetetlen elem maradt.

Az ácsszerkezetek a dúcolásokra, a zsaluzatokra, a fedélszerkezetekre és a faanyagú állványokra bonthatók le. Az anyag tulajdonságaiból adódóan a költségeket is tudjuk csökkenteni, abban az esetben, ha nem végleges beépítés történik, mivel így többször felhasználható szerkezetet tudunk kialakítani.

HOGYAN TÖRTÉNIK A KIVITELEZÉS?

Az első és egyik legfontosabb lépés a nyersanyag gondos kiválasztása, csak ezt követi az ácsszerkezetek kivitelezése. A faanyagnak meg kell felelnie a vele végrehajtott építési funkcióhoz. Egy fedélszerkezet faanyagát például sokkal gondosabban kell kiválasztani, mint egy zsaluzathoz alkalmazott megtámasztó faszerkezet anyagát. Az anyagválasztás után a szükséges felületi megmunkálásokat hajtják végre. Amennyiben ezeken a lépéseken túl vagyunk kezdődhet a funkciónak megfelelő szerkezet összeállítása. A különféle ácsszerkezeteket szegezéses technológia és fakötéses technológia alkalmazásával készítik. Fedélszerkezetek esetében a ragasztott tartószerkezet és a szeglemezzel sajtolt előregyártott fedélszerkezet kialakítása is elterjedt.

Az alábbiakban referencia képeket mutatunk be a teljesség igénye nélkül ácsmunkánkból.