KÉMÉNY TECHNIKÁK

A kémény házunk része. A házzal együtt épül, hiszen van alapja, szerkezete és teteje. Mindegyik alapeleme a házunk építésével együtt folyamatosan készül, kivéve az utólag szerelt gázkémények, melyeket később is elkészíthetünk, erről is találhatsz információkat a Kémény Portálon. A kémény fontos szerepet tölt be, hiszen segítségével távozik a fűtés során keletkező szénmonoxid és egyéb égéstermék. Igen veszélyes is lehet, ha a kémény nem megfelelően működik! Sajnos hazánkban minden évben halnak meg emberek a rosszul megépített, vagy rosszul karbantartott kémény miatt. Ezért legyünk körültekintőek és figyeljünk oda a kéményre, tartsuk karban évente.

Portálunk a kéményekről szól. Összegyűjtjük a különböző kémények típusait, azok előnyeit és hátrányait. Megpróbálunk reális képet adni a jelenlegi kémény kínálatról, és a különböző kéményekkel kapcsolatos szolgáltatásokról és jogszabályokról. Nézzen vissza időnként, hiszen portálunkat folyamatosan fejlesztjük ezért mindig találhat friss információkat.

Ha rövid áttekintést kívánunk tenni a kémények világában azt vesszük észre, hogy a hagyományos falazott kémények és a szerelt gázkémények mellett egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a készkémény rendszerek. Nem véletlenül, hiszen az építési technológia fejlődésével együtt a kémények is nagy fejlődésen mentek át az utóbbi évtizedben. Mint minden modern építőanyagnál itt is az energiatakarékosság a legfontosabb tényező. És a készkémény rendszerek bizony sokkal gazdaságosabban működtethető építőanyagok a korábbi falazott kéményeknél.

A két legnagyobb gyártó a Schiedel és a Leier, de itt említhetjük meg a Montel, az Icopal, vagy a Prespor kéményrendszereket is. Ezen kéményrendszerek számtalan tüzépen és forgalmazónál vásárolhatók meg országszerte. Az ilyen kémény rendszereket aránylag könnyedén megtervezhetjük és megvásárolhatjuk, majd az építkezés helyszínén egy tapasztalt szakember rövid idő alatt összeállítja a rendelkezésre álló elemekből.

készkémény rendszerek árairól is kaphat információt oldalunkon, de a leggyorsabban a HOL VEGYEK KÉMÉNYT menüpontban tájékozódhat az aktuális árakról. Természetesen mint minden építőanyag esetében a kéményeknél is találhat AKCIÓS árakat!

A kémények nem csak új építésnél jönnek szóba, hanem felújításnál is. Nagyon fontos, hogy kéményünk minden évben tökéletes állapotban várja a szezont, sok esetben nem kerülhető el a komplett felújítás. Erre is találunk megoldásokat. Szintén fontos már a kezdőoldalon megjegyezni, hogy jelenleg már csak TURBÓ üzemű gázkazánok bekötése engedélyezett, amely esetében a kazán működéséhez szükséges levegőt is a kéményen keresztül kapja. Ez úgy valósítható meg, hogy a jelenlegi kéménybe még egy csövet kell behúzni amin keresztül a levegő nem kifelé, hanem a kazán felé befelé áramlik.

Modern kéményt minden új épületre!

Portálunk legfőbb célja hogy minden új épületre ma már modern és biztonságos kémény kerüljön. Mivel a kémények biztonságos üzemeltetését és fenntartását tartjuk a legfontosabb tényezőnek a típus kiválasztásánál, valamint eldöntendő, hogy épített kémény vagy készkémény rendszer legyen-e a házunkon.

Itt a kezdőlapon szeretném máris idézni a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 74 paragrafusát, amely a kémények létesítésének alaprendelete(*szerk. megjegyzése: Az égéstermék-elvezetőt ez esetben kicseréltem a kémény szóra a könnyebb olvashatóság kedvéért!)74. § (1) A tüzelőberendezések gáznemű égéstermékét a szabadba, minden lehetséges esetben a tető fölé kell kivezetni. E célra égéstermék-elvezetőt (kéményt, füstcsatornát) kell létesíteni. A kéményrendszert (az égési levegő-hozzávezetés, a tüzelőberendezés és az égéstermék-elvezető együttesét) a vonatkozó előírások szerint tervezni és méretezni kell.(2) Az építmény, önálló rendeltetési egység kéményeit olyan számban, helyzetben és úgy kell megvalósítani, hogy a rendeltetésszerű használathoz szükséges összes tüzelőberendezést szabályszerűen lehessen azokra rácsatlakoztatni.(3) Tüzelőberendezés építményben csak a hozzá tartozó, vagy a hozzá alkalmas (a tüzelő berendezés égéstermékének elvezetéséhez szükséges, előírt követelményeknek megfelelő) kéménnyel együtt alkalmazható.(4) A kéményt úgy kell megvalósítani és fenntartani, hogy az feleljen meg a rácsatlakozó tüzelőberendezéshez és az égéstermékéhez tartozó, előírt követelményeknek és az égésterméket biztonságosan és az egészséget nem károsító módon vezesse ki a szabadba.(5) Tüzelőberendezés csak olyan kéményre csatlakoztatható, amely az adott berendezés égéstermékének elvezetésére alkalmas és a kémény és a tüzelőberendezés is megfelel a szabályos, biztonságos működéséhez megállapított, előírt (engedélyezett) követelményeknek.(6) Az égéstermék-kibocsátás helyét és magasságát úgy kell meghatározni, hogy az a környezetet szikrával, pernyével, füsttel ne veszélyeztesse, a levegőt a megengedett mértéken felül ne szennyezze.(7) A kémény biztonságosan ellenőrizhető és tisztítható legyen.(8) A kémény gyújtásveszélyt, épületszerkezeti károsodást (korróziót, átnedvesedést, kicsapódást) nem okozhat. Az égéstermék az építmény teherhordó szerkezeteivel közvetlenül nem érintkezhet.(9) Gyűjtőkémény csak az e célra engedélyezett rendszer és megoldás szerint létesíthető.