KÖNNYŰ FÉMLEMEZEK

KÖNNYŰFÉM LEMEZES SZOLGÁLTATÁSOK

Régebben vörösrézből vagy horganylemezből készültek a fémlemezfedések, a későbbiekben egyre nagyobb elvárásokat követve (legyen tartós, szép színes, ugyanakkor ne túl drága) megjelentek a festett, horganyozott acéllemezek (pl. Lindab).

Abevonatos és Alucink lemezek szakszerű kivitelezése esetén, átrozsdásodásra a Lindab Kft. bevonati rendszertől függően 15-20-30 év garanciát vállal.

  • Lindab Premium: 20 év
  • Lindab Elite: 30 év
  • Alucink és natúr horganyzott: 15 év

A fejlődés másik iránya pedig a titán-cink ötvözet bevezetése (Rheinzink, VM Zinc). Ebből az ötvözetből előpatinázott felület is készíthető, ami azért örvend nagy népszerűségnek, mert így az építtetőnek nem kell arra várnia, hog a csillogó lemez évek alatt bemattuljon és szépen megöregedjen (esetleg foltosan vagy nem egyenletesen), hanem már a gyárból patinázva, előre megöregítve hozzák ki és rakják fel a tetőre.

A fémlemezek egymáshoz illesztése elvben többféle módon is történhet, de a tetőn ma minden esetben kettős állókorcos fedés készül, mert ennek a legkisebb az élőmunka igénye, az összes többi történeti fedésmód (más alakú lemezdarabok, másképp összehajtogatott toldások ) mind háttérbe szorultak a nagy munkaigény miatt.

Korcolt fémlemezfedésnél legalább 5 fokos lejtést kell kialakítani és kb 15 fokos hajlásszögig tömíteni is kell a korcokat vagy alátétszigetelő réteget alkalmazni a megfelelő vízzárás biztosításához.

A fémlemezfedésnél az átszellőztetett légréteg több szempontból is fontos:

  • páraelvezetés
  • túlmelegedés elleni védelem (hőtároló tömeg nagyon pici)